събота, 11 април 2015 г.

Няма начин слабата валута да е полезна за държавата




Червените лумпени разправят, че евтината рубла била полезна за Русия. Hе знам колко трябва да е прост човек, за да го помисли.




Все едно да кажат, че аварията в Чернобил е донесла голяма полза на СССР, защото е изгонила част от населението, отваряйки нови работни места за останалите.


                                            


Това е един от начините за манипулиране на пазарите - става не само с конкретни финансови операции, но и с пускане на лъжливи слухове. Тръгват от големи имена във финансите и икономиката, които много добре знаят истината, но не забравят – за да спечелят те, някой друг трябва да загуби. Затова лъжат незнаещите. Слабият долар може да е полезен за друг, но не и за САЩ. Няма вариант евтината валута да е полезна за своя собственик. Иначе никой нямаше да се бори за поскъпване и да изтръпва при поевтиняване. За да ти го пробутат, обикновено излизат с тежки мазни думи, чиято сложност трябва да те убеди в правотата им. Оборот, внос-износ, дрън-дрън – това съществува съвсем отделно от курса.

Да ти разправят, че слабата валута била полезна за съответната държава, е все едно да те лъжат, че за теб е добре да получаваш по-малка заплата, защото така остават повече свободни средства у твоя работодател, което е добре за бизнеса му, а оттук и за държавата. Щом е добре за държавата, значи и ти ще намажеш. Е, хубаво ли е да получаваш по-малка заплата? За някой друг ще е полезно, ама не и за теб. Когато човек не разбира нещо, би трябвало да си задава прости въпроси, изискващи прост, но ясен отговор – аз така правя.


                                                                                Страничка за политика



Няма коментари:

Публикуване на коментар